Varför krossas inte spelmonopolet när vi har en gammal libertarian som bestämmer? Det borde vara en självklarhet. Men kan det vara så att agendan förändras när man ansvarar över statens plånbok?
Idag är det de liberala värderingarna som styr. Många i den “yngre högern” sökte sig till politiken efter att ha blivit attraherad av de libertarianistiska idéerna och sitter nu på höga poster. Vi har till och med en finansminister som i början på 90-talet hängde på svartklubben Tritnaha där han tillsammans med exempelvis Johan Norberg och Mats Hinze stod med en icke statligt sanktionerad pilsner och förfasade sig över statens bojor. Så här kunde det låta då det begav sig.

Men som så ofta när teori skall omsättas i praktik händer det något. Väl vid makten urvattnas de upproriska tankegångarna (även om man till liberalernas försvar kan säga att de gamla Maoisterna på vänsterkanten inte heller talar om sin ungdoms hjärtefrågor.) Istället för att följa Anders Borgs ursprungliga idé – om jag var statsminister skulle folk få göra vad de vill – ropar borgerligheten på språktester och FRA. Idéer som inte stod högst på agendan nere på svartklubben.

Hur ser alliansen på spelmonopolet?

Vi har kontaktat de alliansens talespersoner i spelfrågor och alla verkar mer eller mindre beredda på att avveckla spelmonopolet.

Vi vill se över regleringen av spelmarknaden i syfte att tillåta fler aktörer, säger Anders Åkesson, Centerpartiets spelpolitiske talesman. Och enligt Folkpartiet ska alla som uppfyller licenskrav få bedriva spelbutiker (även online-spel). Licenserna ska vara utformade av en ny lotteriinspektion. Det ska vara relativt lätt att få licens men också lätt att bli av med om man inte sköter sig, berättar Camilla Lindberg, FP.

Kristdemokraterna säger också att de välkomnar nya aktörer på marknaden även om de innerst inne tycks gilla spelmonopolet.

Vi kristdemokrater tror inte på en avreglering av spelmarknaden, utan snarare en omreglering. En särskild diskussion fordras när det gäller problematiska spel. Med detta menar vi bl.a. kasinospel, värdeautomater, nätpoker, nätbingo och nätskraplotter, säger Dan Kihlström, KD.

Moderaternas Tomas Tobé är en av de största motståndarna till spelmonopolet, och moderaterna hänvisar till hans motion En ny svensk spelmarknad när de får frågor rörande spellagarna. “Att ett monopol skulle vara den bästa lösningen för att motverka spelmissbruk är svårt att motivera om vi vänder blicken mot verkligheten och i synnerhet mot statens Jack- och Miss Vegas-automater” Tomas Tobé, Newsmill.se

Men sen har vi spelutredningen

Enmansutredaren Jan Nyrén lämnade för en tid sedan in sin 600-sidiga spelutredning som står i bjärt kontrast till vad de borgerliga politikerna säger. Visst, den öppnar möjlighet för nya aktörer att ta hand om vissa typer av spel, men det föreslås att Svenska Spels stora kassakor även i fortsättningen ska skötas av staten. Han kryddar till och med utredningen med vansinnigheter som förslag till blockering av IP-adresser.

På det stora hela kan man säga att Jan Nyrén lägger sig nära den socialdemokratiska synen på spellagar. Lars Wegendahl, som företräder sossarna i den här typen av frågor, var riktigt nöjd med Nyréns förslag.

Det är intressant att regeringens utredare föreslår två alternativa system för framtidens spelmarknad, och hänvisar beslutet till politikerna. Det ger oss socialdemokrater rätt i frågan om att det inte behövs en licensmarknad, sa Wegendahl i ett pressmeddelande kort efter utredningen.

Vad kommer att hända?
Det råder inget tvivel om att de borgerliga politikerna, i alla fall intellektuellt, är emot spelmonopolet. I deras ögon är det en styggelse precis som apoteket och systemet. Men plötsligt kom en utredning som ger dem alibi för att fortsätta med en, låt oss kalla den, socialdemokratisk spelpolitik.

Det är härligt att stå och prata om människans frihet – att man ska få göra vad man vill – men när det handlar om plus och minus i stadskassan tror jag att även en liberal gillar spelmonopolet. Inte som idé, nej usch, men som inkomst.

Jag tror att det inte spelar någon roll vad vi röstar på i höst. Svenska Spel får inga konkurrenter. I alla fall inte på spel som vi bryr oss om.

Läs också blogginlägget om spelmonopol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *